Peugeot på Wikipedia

Detta går att läsa om Peugeot på Wikipedia

Peugeot, fransk biltillverkare som ingår i PSA Peugeot Citroën

Peugeot är mest känd för sin biltillverkning men finns även som cykel- och skotermärke. Företaget går tillbaka till 1700-talet då man tillverkade symaskiner. Under 1800-talet började biltillverkningen. Idag tillhör man Europas största biltillverkare, Peugeot och Citroën bildar tillsammans PSA Peugeot Citroën. Företaget har även tillverkning i Argentina, Nigeria samt i Kina där man endast tillverkar sedanmodellen av 307:an.

Peugeot grundades av familjen Peugeot. 1812 startade bröderna Jean-Frédéric och Jean-Pierre Peugeot ett stålverk för tillverkning av sågblad och klockfjädrar. Man tillverkade även strykjärn och kaffekvarnar och mycket annat. Än idag tillverkas peppar- och kaffekvarnar. 1889 byggde Armand Peugeot det första fordonet som var ångdrivet. Armand Peugeot träffade också Gottlieb Daimler och andra fordonspionjärer. Den andra modellen fick en bensinmotor som levererades av Daimler-Motoren-Gesellschaft. 1896 grundades Société Anonyme des Automobiles Peugeot. 1900 tillverkade man 500 fordon och 20 000 cyklar.

1912 byggde en ny fabrik i Sochaux där man tillverkade lastbilar. 1925 blev fabriken istället huvudanläggning för personbilstillverkningen. Första världskriget gjorde att Peugeot ställde om till krigsproduktion.

Mellankrigstiden [redigera]

1929 visades Peugeot 201 som fram till 1936 tillverkades i 140 000 exemplar. Det var också den första modellen med en nolla i mitten vilket idag är varumärkesskyddat av Peugeot. Andra modeller av intresse under 1930-talet var 202, 302 och 402. Den tyska ockupationen av Frankrike under andra världskriget ledde till att Peugeot blev en del av den tyska rustningsindustrin och därmed utsattes fabrikerna av allierade bombningar.

Utbyggnad efter andra världskriget [redigera]

Efter andra världskriget började återuppbyggnaden av koncernen. Peugeot 203 kom 1948 och blev direkt en framgång. 1955 kom 403 som blev den första massproducerade modellen. 403 var den första Peugeot som ritades av den italienska designfirman Pininfarina. En ny stor framgång blev 404 som populär över hela Europa och i de fransktalande delarna av Afrika. 1965 skapades holdingbolaget Peugeot S.A. (idag PSA Peugeot Citroën).

PSA-koncernen [redigera]

PSA Peugeot Citroën skapades 1974 då Peugeot tog över konkurrenten Citroën och senare Chryslers europeiska del Chrysler Europe. En storkoncern skapades under namnet PSA, en förkortning för Peugeot S.A. men idag kallar man sig PSA Peugeot Citroën. Köpet av Chrysler Europe gav varumärken som Simca, Sunbeam, Matra-Simca och Talbot. Simca togs bort och istället fick Simca det gamla namnet Talbot som inte används sedan 1950-talet. Köpet av Citroën och Talbot (Chrysler Europe) gav dock koncernen stora problem med förluster.

På 1980-talet fick man en stor framgång med Peugeot 205 samt Peugeot 405 som valdes till årets bil i Europa. Denna utmärkelse erhölls även för Peugeot 307

På motorsidan inledde man under 1970-talet ett samarbete med Volvo och Renault vilket skapade PRV-motorn som användes i Renault 30, Peugeot 604 och Volvo 260.

Peugeot har via moderbolaget PSA Peugeot Citroën har ett joint venturesamarbete med Fiatkoncernen kallat Eurovan.